• 1
 • 1
 • Behoudsvereniging Klassieke
  Polyester Jachten
  BKPJ

  Welkom op de site van de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten (BKPJ), ook wel Polyclassics genoemd. U kunt hier informatie vinden over de BKPJ; haar ontstaan, haar doelstellingen en activiteiten. Op deze site zijn ook de schepen van leden te bewonderen.Welkom op de site van de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten (BKPJ). U kunt hier informatie vinden over de BKPJ; haar ontstaan, haar doelstellingen en activiteiten. Op deze site zijn ook de schepen van leden te bewonderen.
 • Behoudsvereniging Klassieke
  Polyester Jachten
  BKPJ

  Klassieke zeilschepen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn tevens een stukje varende geschiedenis. De echte klassiekers ademen de tijd van weleer, zodat nostalgie weer werkelijkheid wordt…Klassieke zeilschepen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn tevens een stukje varende geschiedenis. De echte klassiekers ademen de tijd van weleer, zodat nostalgie weer werkelijkheid wordt…
 • 1
 • 2

Gezamenlijk sluitingsweekend 2014 Hoorn met BKPJ, VKSJ en OGA

Nadat ik het sluitingsweekend van 2013 en het Pinksterweekend van 2014 vanwege werk en gezin slechts vluchtig op mijn motor had kunnen bezoeken, paste het sluitingsweekend in Hoorn eindelijk eens wat beter in mijn agenda. Vrijdag 12 september gooide ik de trossen van mijn Rustler 31 "Fayaway" los in de haven van Oudeschild. Met het laatste beetje vloed zeilden we over de Bollen naar den Oever, waar we om 13.30 naar het IJsselmeer schutten.

CIMG0650 300x225Even ter verduidelijking: ik heb in een grijs verleden met mijn gezin aan boord waarschijnlijk ooit iets te ver, te lang of te schuin gezeild, maar enige jaren geleden zijn vrouw en kinders van boord gegaan en sindsdien zeil ik eigenlijk meestal alleen. Als ik spreek van "we" bedoel ik dan ook de boot en mijzelve. Met een frisse westenwind ging het door naar Enkhuizen, om aldaar door de in mijn ogen totaal overbodige schutsluis in het Markermeer te worden gezet. Met een wat doorhalende wind ging het vervolgens, lekker zeilend, onder de hoge wal, met vlaagjes wind, naar Hoorn alwaar wij om 18.30 binnenkwamen. Door de openstaande keersluis vond ik aan stuurboord, aan het Baatland, een aanzienlijk aantal klassiek boten: gelukkig een goede opkomst voor dit weekend! Hout en plastic lagen – strikt gescheiden, dát wel – op het mooiste plekje in Hoorn. Ik meerde af buitenop de "bestuurslaag" van de BKPJ, naast de "Zwaluw" van de voorzitter en de "Windbreker" van de secretaris. Bekenden, verzameld in diverse kuipen, heetten mij welkom, en van diverse kanten werden mij biertjes "of iets anders" aangeboden. Een aanlokkelijk aanbod, maar na een dag zeilen zonder noemenswaardige maaltijd onderweg, leek het mij beter om eerst even een hapje te eten. Onze "huisband", "De Hoed en de Rand" was op een bankje neergestreken om het evenement met gezang van liederen als "De IJsselmeerblues", "De Beerenburgblues" en "Zeekoorts" luister bij te zetten. Later die avond de aanbiedingen alsnog geïncasseerd, door het uitzonderlijk mooie weer voor de tijd van het jaar was het tot laat genoeglijk buiten zitten.

De volgende dag, zaterdag, stond er een zeilwedstrijd op het programma. Ik begreep uit de verhalen dat het er eindelijk eens op leek dat er daadwerkelijk gevaren zou gaan worden: bij eerdere sluitingsweekenden was de wind de grote afwezige gebleken. De wind was nu zelfs dermate aanwezig dat er te elfder ure nog genua's werden gewisseld voor kleinere fokken. Om tien uur was de briefing voor de zeilwedstrijd. Er was een baan uitgezet op de rede van Hoorn en na wat versprekingen en misverstanden kwam er uiteindelijk toch een eensluidend wedstrijdtraject tot stand. Ter elfder ure verliet de vloot, uitgedrumd met opzwepende ritmes van de djembé-groep van Mouna de binnenhaven om buiten de haven het traject te verkennen, de zeilvoering te "fine-tunen" en –in mijn geval- alvast de startboei te zoeken. Er werd in drie groepen gestart: eerst de Old Gaffers, daarna de VKSJ-ers en tenslotte de BKPJ. Zoveel moois op het water mocht een lust voor het oog worden genoemd, voeg daarbij het bijna perfecte weer, hiervan werd iedereen blij! Aan boord van de "Zwaluw"van Sam en Ineke was een verslaggever van het magazine "Zilt" ingescheept, hij zou foto's maken en een artikel schrijven over dit weekend waarin liefhebbers van klassieke boten elkaar wisten te vinden. Nu is wedstrijdzeilen niet zo "mijn ding" maar door de perfecte uitleg van de startprocedure wisten we toch aardig op tijd bij de startlijn te zijn. Voor me werd op het scherp van de snede gezeild tussen de "Windbreker", "Zwaluw", "Galloper" en de "Mystery". Ik besloot dat geweld maar wat te mijden en we gingen, zodra er ruimte voor was, overstag richting bovenboei. 

IMG 3556 300x200Dat was een lang rak, dus de "o-touw-maat" aan de helmstok geknoopt en een potje koffie gezet. (De stuurautomaat is een jaar geleden boven Norderney in een bui regen "verdronken", sindsdien doe ik het met een touwtje op de helmstok, dankzij de lange kiel gaat dat best goed...) Na de koffie maar weer eens overstag, en met twee lange slagen kwamen we bij de bovenboei, de SH-2 bij Schardam. Vandaar was het recht voor de wind naar een boei bij Warder. Het was bij mij aan boord even afwegen of het de moeite was om de boom in de fok te zetten, maar na wat experimenteren met "het touwtje" bleek hare bevalligheid "Fayaway" genegen lang genoeg rechtuit te varen om de boom in de fok geprikt te krijgen. Dat ging mooi: bootje rechtop, koffie, stroopwafel erbij... Zelfs even de tijd om een paar foto's te maken van andere in de buurt varende klassieke schoonheden. Voor de boei bij Warder werd het een beetje dringen en best even druk bij ons aan boord. Het touwtje trimmen, de boom eruit en zeevast opbergen, intussen de tegenstanders zo weinig mogelijk hinderen... Maar na de boei de schoten aangehaald (nee, nog geen schoot-an!) en weer naar de SH-2 boei, wat dus een kruisrak werd. De wind haalde ietsjes aan en het werd een mooie zeilerij naar Schellinkhout. Tussen twee houten beauty's rondden wij voor de tweede keer de boei en toen ging het met bijna halve wind, nek aan nek met de op de finish af. Na ongeveer 1 uur en 54 minuten werden we afgetoeterd door de wedstrijdcommissie. Een ietwat ondoordachte gijp na de finish rukte de stopper van de grootschootoverloop uit dek, maar dat mocht de pret niet drukken. Door dat incident met de grootschoot was het alleen niet mogelijk "schoot-an" voor alle hens te blazen, dus maar rustig de zeilen gestreken, "ship shape" gemaakt en terug naar de haven. Daar verzamelde het wedstrijdveld zich weer aan het Baatland om de gevolgde tactieken nog eens door te nemen.
IMAG0545 300x179De gezelligheid deed de klok een versnellinkje sneller draaien en voor we het wisten was het tijd om ons te vervoegen in het clubhuis van "De Karperskuyl", waar een overheerlijk Thais buffet stond uitgestald. Ik weet het niet precies, maar volgens mij waren op zeker moment alle schalen leeg. Voorwaar een compliment aan de kok(s). De verzamelde besturen van de VKSJ en BKPJ zagen dat de oogleden der aanwezigen neiging kregen tot zakken, en nog snel werd de uitslag van de zeilwedstrijd bekend gemaakt. Tot mijn schaamte moet ik vermelden dat door onbekendheid met de leden van de VKSJ de uitslag van deze categorie mij is ontgaan, wel zag ik dat de prijzen bestonden uit bussen lak. En dat is nou net de reden waarom ik heb gekozen om met een polyester boot te varen. Tot mijn verassing bleken wij een derde prijs veroverd te hebben, de "Mystery" van Ad Scholten was tweede geworden, en als winnaar van de BKPJ-vloot kwam de "Ikinoo" van Mark Dorleijn uit de bus. Waarna eenieder zijn kuip (of die van de buurman) opzocht.
De volgende dag was het, afhankelijk van de thuishaven of reisdoel, vroeg of iets later opbreken. Met een nog steeds blakerend zonnetje en een noordoostenwind vertrokken we, met de "Galloper" aan onze lij en een andere fraaie klassieker te loevert uit Hoorn. Met een mooi weekend achter de rug aanvaardden we de thuisreis. Dat we die avond en de volgende dag midden in de harddraverijen in Medemblik terechtkwamen is een heel ander verhaal......

Rob, a/b Rustler 31 Fayaway

Voor het verslag van Zilt: http://www.ziltmagazine.nl/

 

Ikinoo 154,2; Mystery 156,2; Zwaluw 156,8; Fayaway 163,2; Windbreker 164,0; Nephele 164,4; Akka 166,3; Galloper 169,4; Blue Marlin 170,6; Peer Gynt 177,7; Rasbora 189,7

 

.