• 1
 • 1
 • Behoudsvereniging Klassieke
  Polyester Jachten
  BKPJ

  Welkom op de site van de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten (BKPJ), ook wel Polyclassics genoemd. U kunt hier informatie vinden over de BKPJ; haar ontstaan, haar doelstellingen en activiteiten. Op deze site zijn ook de schepen van leden te bewonderen.Welkom op de site van de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten (BKPJ). U kunt hier informatie vinden over de BKPJ; haar ontstaan, haar doelstellingen en activiteiten. Op deze site zijn ook de schepen van leden te bewonderen.
 • Behoudsvereniging Klassieke
  Polyester Jachten
  BKPJ

  Klassieke zeilschepen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn tevens een stukje varende geschiedenis. De echte klassiekers ademen de tijd van weleer, zodat nostalgie weer werkelijkheid wordt…Klassieke zeilschepen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn tevens een stukje varende geschiedenis. De echte klassiekers ademen de tijd van weleer, zodat nostalgie weer werkelijkheid wordt…
 • 1
 • 2

Bootkussens bekleden, leuk en leerzaam

Zondagmiddag 22 februari 2015 was het zover en hebben we – met 12 enthousiaste cursisten (Karperkuylers, BKPJ-ers en OGA leden)– onder leiding van Ineke Tervoort geleerd hoe je een bootkussen (opnieuw) kan bekleden.

20150222 155527

Dat ging niet zonder slag of stoot, er ging een vakkundig stukje materiaalkennis aan vooraf voordat we daadwerkelijk de schaar in de stof mochten zetten. Wat vooral leerzaam was, waren de verschillende soorten stof, waarbij in de ene stof geen 'rek' zat, terwijl er andere stoffen waren met veel 'rek' zodat je moest uitkijken dat je de hoes niet te ruim zou naaien. Ook leerden we over de verschillende soorten schuimrubber die voor de zitbanken en rugleuning kunnen worden gebruikt. De overige materialen, zoals lange ritsen, kousen en de naaldkeuze werden door Ineke uitgelegd en gingen aan tafel van hand tot hand.

2015 02 22 14.17.52Toen kwam het moment van schuimrubber snijden. Een kunst apart, wat het beste lukte met een elektrisch broodmes. Uiteindelijk had iedereen zijn/haar stukje schuimrubber waar een hoesje omheen genaaid moest worden. Een aantal mensen had hun eigen naaimachine meegenomen, zodat er voldoende mogelijkheid was om te oefenen. Het naaien van een kussenhoes is een precies werkje, waarbij je de maten van het kussen en de dikte van het schuimrubber goed in de gaten moet houden wil je de juiste maatvoering krijgen. We leerden hoe je er een rits in moet zetten en ook hoe je mooie rechte hoeken in de stof kunt naaien. Uiteindelijk had iedereen zijn/haar kussenhoes en kwamen we tot de ontdekking dat het zo'n eerste keer best lastig was, maar uiteindelijk toch ook goed te doen.  Het was een leuke, leerzame en gezellige middag die zeker voor herhaling vatbaar is om je kennis op dit gebied nog een beetje uit te breiden.

kuissen8

  

 

 

 

 

 

Elly Zeeman